Generátor receptů

Potřebujete bleskurychlý recept? Stačí tři rychlé volby: určíte chod, vyberete maso a zvolíte přílohu. Během sekundy dostanete inspiraci, která sedí do vašeho jídelníčku. Zapomeňte na dlouhé hledání – s námi vaříte efektivně a přesně podle vaší chuti.

Vepřo Knedlo Zelo: Srdce české kuchyně

Publikováno:

Vepřo knedlo zelo je bezpochyby jedno z nejikoničtějších a nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Jedná se o vydatnou a sytou harmonii tří hlavních složek: pečeného vepřového masadomácích houskových nebo bramborových knedlíků a dušeného zelí. Ačkoliv se může zdát příprava složitá, s tímto podrobným průvodcem ji zvládne i začátečník.

Pojďme se ponořit do tajů přípravy tohoto královského oběda!


I. Ingredience a Nákupní Seznam 🛒

Pro plnou porci pro 4 osoby budete potřebovat následující suroviny.

🥩 Pečené Vepřové Maso (Pečeně)

  • 1 – 1,2 kg vepřové plece s kostí nebo vepřové krkovice (krkovička je šťavnatější)
  • 1 lžíce sádla
  • 2 střední cibule
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • 1 – 2 lžičky soli (podle chuti)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • Trochu vody nebo vývaru (asi 150-200 ml)

🥬 Dušené Kysané Zelí (Zelí)

  • 500 g kysaného zelí (celá hlávka nebo již nakrouhané)
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce sádla (nebo oleje)
  • 200 ml vody nebo vývaru
  • 1 lžička hladké mouky (na zahuštění, volitelné)
  • 1 – 2 lžičky cukru (podle kyselosti zelí)
  • Sůl, kmín (špetka)
  • Ocet (podle potřeby na dochucení)

🥖 Houskové Knedlíky (Knedlíky)

  • 500 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 10 g čerstvého droždí (nebo 1/2 sáčku sušeného)
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 menší, den stará houska nebo rohlík, nakrájená na kostičky
  • 1 menší vejce

II. Podrobný Recept a Postup 🔪

1. Pečené Vepřové Maso (Pečeně) 🌡️

Příprava masa:

  1. Maso opláchněte, osušte a ostrým nožem jej na několika místech nařízněte.
  2. Česnek oloupejte a prolisujte nebo utřete se solí. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky.
  3. V misce smíchejte sůl, kmín a pepř. Maso důkladně ze všech stran potřete česnekem a následně vetřete kořenící směs.
  4. V pekáči rozehřejte sádlo. Dno pekáče posypte nakrájenou cibulí. Na cibuli položte okořeněné maso.

Pečení:

  1. Podlijte maso 150 ml vody nebo vývaru.
  2. Vložte do trouby předehřáté na 160-170 °C. První hodinu pečte přikryté poklicí nebo alobalem.
  3. Po hodině maso obraťte, podlijte vypečenou šťávou a vraťte do trouby. Doba pečení je celkem 2 až 2,5 hodiny, dokud maso není krásně měkké a rozpadá se.
  4. Během pečení maso kontrolujte a podle potřeby podlévejte a přelévejte vypečenou šťávou.
  5. Posledních 20-30 minut pečte maso odkryté, aby se na povrchu vytvořila zlatavá kůrčička.
  6. Hotové maso vyjměte z trouby, přikryjte a nechte 15 minut odpočinout před krájením. Výpek (omáčku) nechte zatím stranou.

2. Dušené Kysané Zelí (Zelí) 🥬

Příprava zelí:

  1. Kysané zelí v případě potřeby propláchněte studenou vodou, pokud je příliš kyselé. Vymačkejte a nakrájejte na menší kousky, je-li to nutné. Ponechte si šťávu ze zelí na dochucení.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Dušení:

  1. V hrnci rozehřejte sádlo a zpěňte na něm nakrájenou cibuli dosklovata.
  2. Přidejte kysané zelí, posypte špetkou kmínu, podlijte vodou/vývarem a mírně osolte.
  3. Hrnec přiklopte a duste na mírném ohni asi 30 – 45 minut, dokud zelí nezměkne.
  4. Dochucení: Měkké zelí dochuťte solí, cukrem a popřípadě trochou octa nebo šťávy ze zelí. Mělo by být slano-kyselo-sladké.

Zahuštění (volitelné):

  1. Pokud chcete mít zelí hustší, rozmíchejte lžičku hladké mouky ve trošce studené vody a vlijte do zelí. Krátce provařte.

3. Houskové Knedlíky 🥖

Příprava těsta:

  1. Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
  2. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl, vejce, vzešlý kvásek a nakrájené kostičky housky/rohlíků.
  3. Vše důkladně vypracujte, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto.

Kynutí:

  1. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 – 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Tvarování a vaření:

  1. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a vytvarujte dva podlouhlé knedlíky (širší šišky).
  2. Knedlíky vložte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou.
  3. Vařte přikryté poklicí 18-20 minut. Přibližně v polovině doby vaření knedlíky opatrně obraťte.
  4. Uvařené knedlíky ihned vyjměte z vody a propíchejte na několika místech vidličkou (aby vyšla pára a nezdrcly se).
  5. Ihned je nakrájejte na plátky ostrým nožem nebo pomocí nitě.

III. Servírování a Finalizace 🍽️

  1. Maso: Vepřové maso nakrájejte na plátky (nebo jej natrhejte, pokud je hodně měkké).
  2. Šťáva/Výpek: Výpek z pekáče můžete lehce zredukovat nebo jej propasírovat. Pokud je příliš mastný, odeberte přebytečný tuk. Lze jej i mírně zahustit lžičkou hladké mouky rozmíchanou ve vodě.
  3. Sestavení: Na talíř naservírujte plátky knedlíků (obvykle 5-6 plátků), velkou porci dušeného zelí a na něj položte plátek masa.
  4. Dokončení: Vše bohatě přelijte teplým vepřovým výpekem.

Dobrou chuť! Přejeme vám skvělý gurmánský zážitek s tímto poctivým a tradičním českým jídlem.