Vepřo knedlo zelo je bezpochyby jedno z nejikoničtějších a nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Jedná se o vydatnou a sytou harmonii tří hlavních složek: pečeného vepřového masa, domácích houskových nebo bramborových knedlíků a dušeného zelí. Ačkoliv se může zdát příprava složitá, s tímto podrobným průvodcem ji zvládne i začátečník.
Pojďme se ponořit do tajů přípravy tohoto královského oběda!
I. Ingredience a Nákupní Seznam 🛒
Pro plnou porci pro 4 osoby budete potřebovat následující suroviny.
🥩 Pečené Vepřové Maso (Pečeně)
- 1 – 1,2 kg vepřové plece s kostí nebo vepřové krkovice (krkovička je šťavnatější)
- 1 lžíce sádla
- 2 střední cibule
- 4 – 6 stroužků česneku
- 1 – 2 lžičky soli (podle chuti)
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky mletého pepře
- Trochu vody nebo vývaru (asi 150-200 ml)
🥬 Dušené Kysané Zelí (Zelí)
- 500 g kysaného zelí (celá hlávka nebo již nakrouhané)
- 1 menší cibule
- 1 lžíce sádla (nebo oleje)
- 200 ml vody nebo vývaru
- 1 lžička hladké mouky (na zahuštění, volitelné)
- 1 – 2 lžičky cukru (podle kyselosti zelí)
- Sůl, kmín (špetka)
- Ocet (podle potřeby na dochucení)
🥖 Houskové Knedlíky (Knedlíky)
- 500 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 10 g čerstvého droždí (nebo 1/2 sáčku sušeného)
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 menší, den stará houska nebo rohlík, nakrájená na kostičky
- 1 menší vejce
II. Podrobný Recept a Postup 🔪
1. Pečené Vepřové Maso (Pečeně) 🌡️
Příprava masa:
- Maso opláchněte, osušte a ostrým nožem jej na několika místech nařízněte.
- Česnek oloupejte a prolisujte nebo utřete se solí. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky.
- V misce smíchejte sůl, kmín a pepř. Maso důkladně ze všech stran potřete česnekem a následně vetřete kořenící směs.
- V pekáči rozehřejte sádlo. Dno pekáče posypte nakrájenou cibulí. Na cibuli položte okořeněné maso.
Pečení:
- Podlijte maso 150 ml vody nebo vývaru.
- Vložte do trouby předehřáté na 160-170 °C. První hodinu pečte přikryté poklicí nebo alobalem.
- Po hodině maso obraťte, podlijte vypečenou šťávou a vraťte do trouby. Doba pečení je celkem 2 až 2,5 hodiny, dokud maso není krásně měkké a rozpadá se.
- Během pečení maso kontrolujte a podle potřeby podlévejte a přelévejte vypečenou šťávou.
- Posledních 20-30 minut pečte maso odkryté, aby se na povrchu vytvořila zlatavá kůrčička.
- Hotové maso vyjměte z trouby, přikryjte a nechte 15 minut odpočinout před krájením. Výpek (omáčku) nechte zatím stranou.
2. Dušené Kysané Zelí (Zelí) 🥬
Příprava zelí:
- Kysané zelí v případě potřeby propláchněte studenou vodou, pokud je příliš kyselé. Vymačkejte a nakrájejte na menší kousky, je-li to nutné. Ponechte si šťávu ze zelí na dochucení.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Dušení:
- V hrnci rozehřejte sádlo a zpěňte na něm nakrájenou cibuli dosklovata.
- Přidejte kysané zelí, posypte špetkou kmínu, podlijte vodou/vývarem a mírně osolte.
- Hrnec přiklopte a duste na mírném ohni asi 30 – 45 minut, dokud zelí nezměkne.
- Dochucení: Měkké zelí dochuťte solí, cukrem a popřípadě trochou octa nebo šťávy ze zelí. Mělo by být slano-kyselo-sladké.
Zahuštění (volitelné):
- Pokud chcete mít zelí hustší, rozmíchejte lžičku hladké mouky ve trošce studené vody a vlijte do zelí. Krátce provařte.
3. Houskové Knedlíky 🥖
Příprava těsta:
- Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
- Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl, vejce, vzešlý kvásek a nakrájené kostičky housky/rohlíků.
- Vše důkladně vypracujte, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto.
Kynutí:
- Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 – 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování a vaření:
- Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a vytvarujte dva podlouhlé knedlíky (širší šišky).
- Knedlíky vložte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou.
- Vařte přikryté poklicí 18-20 minut. Přibližně v polovině doby vaření knedlíky opatrně obraťte.
- Uvařené knedlíky ihned vyjměte z vody a propíchejte na několika místech vidličkou (aby vyšla pára a nezdrcly se).
- Ihned je nakrájejte na plátky ostrým nožem nebo pomocí nitě.
III. Servírování a Finalizace 🍽️
- Maso: Vepřové maso nakrájejte na plátky (nebo jej natrhejte, pokud je hodně měkké).
- Šťáva/Výpek: Výpek z pekáče můžete lehce zredukovat nebo jej propasírovat. Pokud je příliš mastný, odeberte přebytečný tuk. Lze jej i mírně zahustit lžičkou hladké mouky rozmíchanou ve vodě.
- Sestavení: Na talíř naservírujte plátky knedlíků (obvykle 5-6 plátků), velkou porci dušeného zelí a na něj položte plátek masa.
- Dokončení: Vše bohatě přelijte teplým vepřovým výpekem.
Dobrou chuť! Přejeme vám skvělý gurmánský zážitek s tímto poctivým a tradičním českým jídlem.