Generátor receptů

Potřebujete bleskurychlý recept? Stačí tři rychlé volby: určíte chod, vyberete maso a zvolíte přílohu. Během sekundy dostanete inspiraci, která sedí do vašeho jídelníčku. Zapomeňte na dlouhé hledání – s námi vaříte efektivně a přesně podle vaší chuti.

Rizoto: Klasika českých menze a restaurací (Kuřecí & Zeleninová verze)

Publikováno:

Rizoto, ačkoliv má své kořeny v Itálii, se v českém prostředí stalo jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji podávaných jídel. V menzách a jídelnách se s ním setkáte v jeho „české“ variantě – spíše jako s chutnou rýží s masem a zeleninou, často sypanou sýrem a podávanou s kyselou okurkou. Tento recept kombinuje rychlost a jednoduchost české verze s pár tipy pro dosažení krémovější textury italského stylu.

🌟 Základní princip a filozofie

Základem dobrého rizota je správně uvařená rýže. V italském pojetí by měla být krémová, ale rýžová zrnka by si měla zachovat al dente (na skus) střed. V české kuchyni se často používá obyčejná dlouhozrnná rýže, ale pokud chcete zážitek pozvednout, doporučuji speciální odrůdy.

Ingredience, které budete potřebovat

SurovinaKuřecí variantaZeleninová variantaPoznámky
Rýže300 g (Arborio, Carnaroli, nebo kulatozrnná)300 g (Arborio, Carnaroli, nebo kulatozrnná)Na „menzovou“ verzi můžete použít i dlouhozrnnou.
Kuřecí maso300 g kuřecích prsouNakrájené na kostičky.
Zeleninový základ1 ks cibule, 2 stroužky česneku1 ks cibule, 2 stroužky česnekuJemně nasekané.
Zelenina do rizota100 g mražené směsi (mrkev, hrášek, kukuřice)200 g čerstvé/mražené směsi (cuketa, paprika, brokolice, hrášek)Použijte, co máte rádi.
VývarCca 1-1,5 litru kuřecíhoCca 1-1,5 litru zeleninovéhoKlíčové! Musí být horký.
Víno (volitelné)100 ml suchého bílého vína100 ml suchého bílého vínaDodá hloubku chuti.
Tuk2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce másla2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce máslaMáslo použijte na zjemnění.
Na dochuceníSůl, pepř, sušené bylinky (tymián/oregano)Sůl, pepř, sušené bylinky (tymián/oregano)
Na dokončení30 g nastrouhaného Parmazánu (nebo Gran Moravia), 1 lžíce másla30 g nastrouhaného Parmazánu (nebo Gran Moravia), 1 lžíce máslaPro krémovost a lesk.
ServírováníNastrouhaný sýr, kyselá okurkaNastrouhaný sýr, kyselá okurkaČeská klasika!


🔪 Postup přípravy: Krok za krokem

1. Příprava surovin (Kuřecí varianta)

  • Kuřecí maso nakrájejte na kostičky (cca 1×1 cm), osolte a opepřete.
  • Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno.
  • Vývar si udržujte horký v menším hrnci na vedlejší plotýnce. To je zásadní pro konzistenci!

2. Orestování masa a základu

  1. Ve větší a hlubší pánvi rozehřejte olivový olej.
  2. U kuřecí varianty: Orestujte kuřecí maso ze všech stran dozlatova. Vyjměte ho z pánve a odložte stranou.
  3. Do stejné pánve přidejte lžíci másla a na středním plameni orestujte cibuli, dokud nezesklovatí (asi 3-5 minut). Nesmí zhnědnout.
  4. Přidejte česnek a restujte další minutu, dokud nezačne vonět.

3. Opražení rýže (Soffritto a Tostatura)

  1. Do pánve nasypte suchou rýži.
  2. Rýži opražte s cibulovým základem (tzv. tostatura) po dobu 1-2 minut. Cílem je, aby se rýžová zrnka obalila tukem, rozehřála a zprůhlednila po okrajích. Tím zamezíte uvolňování škrobu příliš brzy a rýže se vám nerozvaří.

4. Podlévání (Kuřecí i Zeleninová)

  1. Volitelný krok s vínem: Přilijte bílé víno a nechte ho za stálého míchání zcela odpařit. Měli byste cítit jen příjemnou vůni, nikoli alkohol.
  2. Nyní začněte přilévat horký vývar – vždy jen jednu naběračku (cca 150-200 ml) najednou.
  3. Vařte na středním až mírném plameni za častého míchání. Jakmile se tekutina téměř odpaří, přidejte další naběračku.
  4. Uprostřed vaření (cca po 10 minutách) přidejte mraženou zeleninu a u kuřecí varianty vraťte do pánve i orestované maso.
  5. Pokračujte v podlévání, dokud rýže není uvařená al dente (měkká, ale se středem na skus). To trvá obvykle 18-20 minut. Množství vývaru se může lišit.

5. Zjemnění a dokončení (Manteca)

Poslední a nejdůležitější krok pro krémové rizoto!

  1. Jakmile je rýže uvařená, vypněte plotnu. Rizoto by mělo mít ještě lehkou tekutou složku.
  2. Vmíchejte jednu lžíci studeného másla a nastrouhaný sýr (Parmazán nebo Gran Moravia).
  3. Pánev přikryjte pokličkou nebo alobalem a nechte 2-3 minuty odpočinout (tzv. mantecare). Během této doby se rizoto stane dokonale krémovým a lesklým.
  4. Nakonec rizoto důkladně promíchejte. Mělo by mít konzistenci, která se pomalu rozlévá po talíři (tzv. all’onda – ve vlně).

🍽️ Servírování

Rizoto podávejte ihned, protože stáním rychle houstne.

  1. Servírujte do hlubokého talíře.
  2. Bohatě posypte nastrouhaným sýrem.
  3. Jako přílohu podávejte kyselé okurky nebo nakládanou červenou řepu. V menzách je toto „české rizoto“ často podáváno i s plátkem uvařeného masa bokem, pokud se v rýži masa nedostává.

🥕 Tip pro Zeleninovou variantu

Pokud děláte čistě zeleninové rizoto, můžete chuť obohatit:

  • Houby: Přidejte orestované žampiony nebo jiné lesní houby na začátku vaření, hned po cibulovém základu.
  • Šafrán: Pro luxusní chuť přidejte špetku šafránu (namočeného v troše horkého vývaru) do rizota asi 5 minut před koncem vaření.

Dobrou chuť!