Generátor receptů

Potřebujete bleskurychlý recept? Stačí tři rychlé volby: určíte chod, vyberete maso a zvolíte přílohu. Během sekundy dostanete inspiraci, která sedí do vašeho jídelníčku. Zapomeňte na dlouhé hledání – s námi vaříte efektivně a přesně podle vaší chuti.

Štědrovečerní rybí polévka: Vánoční tradice české kuchyně

Publikováno:

Štědrovečerní večeře si bez poctivé rybí polévky nedokážeme představit. Tato hustá, krémová polévka z kapra, kořenové zeleniny a aromatického koření je prvním a nejdůležitějším chodem, který připravuje chuťové buňky na zbytek hostiny. Ačkoliv se receptury v rodinách liší, základ tvoří silný vývar z kapřích hlav a kostí, zahuštěný máslovou jíškou a zjemněný smetanou (či mlékem).

Zde je podrobný recept na rybí polévku, který kombinuje tradiční postupy s tipy pro dosažení maximální chuti a krémové konzistence.


Potřebné Suroviny

1. Na Silný Rybí Vývar (Základ Polévky)

  • 1 Kapří hlava a kapří odřezky/kosti (z filety nebo podkov), očištěné a zbavené žaber (ty by vývar zhořčily!).
  • 3 l Vody
  • 1 Velká cibule (neoloupaná, jen rozkrojená na půl)
  • 1 Lžička celého černého pepře
  • 3 Bobkové listy
  • 5 Kuliček nového koření
  • Sůl (podle chuti)

2. Na Polévku a Vložku

  • 200 g Kapřího masa (zbytků z odřezků, břicha nebo malá filetka) – pozor, pečlivě odstranit kosti!
  • 300 g Kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) – v poměru 2:1:1
  • 1 Pór (bílá část)
  • 100 g Másla
  • 100 g Hladké mouky (na jíšku)
  • 100 ml Smetany ke šlehání (33%) nebo mléka (pro krémovější texturu použijte smetanu)
  • Špetka muškátového oříšku (čerstvě nastrouhaného)
  • Hrst nasekané čerstvé petrželky
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

3. Na Kapří Jikry a Mlíčí (Volitelné, ale doporučené)

  • Jikry a/nebo mlíčí (pokud je kapr má)
  • 1 l Vody
  • Sůl, 1 lžíce octa (na vaření)

4. Na Krutonky (Doporučené)

  • 2 Starší rohlíky nebo housky
  • 2 Lžíce másla nebo sádla
  • Špetka soli

Postup Přípravy

1. Příprava Silného Rybího Vývaru (2–3 hodiny)

  1. Opláchněte kapří hlavu a kosti a odstraňte zbytky krve a žábry. Vložte je do velkého hrnce.
  2. Přidejte cibuli, celé koření (pepř, nové koření, bobkový list) a zalijte 3 litry studené vody. Osolte.
  3. Přiveďte k varu, seberte pěnu, která se vytvoří na povrchu (srážející se bílkoviny) a zvolna vařte pod bodem varu 1,5 až 2 hodiny. Čím déle, tím silnější vývar.
  4. Sceďte vývar přes jemné síto (případně přes plátno) a nechte stranou. Kapří maso z hlavy a kostí pečlivě oberte a odložte stranou.
  5. Tip: Pokud chcete luxusně čirý vývar, nechte ho vystydnout, odstraňte sražený tuk z povrchu a znovu prohřejte před dalším použitím.

2. Vaření Vložky (Zelenina a Maso)

  1. Jikry a mlíčí (pokud je máte) uvařte zvlášť: vložte je do menšího hrnce, zalijte vodou s octem a solí a vařte cca 15-20 minut. Vyjměte, nechte zchladnout a nakrájejte na kostičky.
  2. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a bílou část póru nakrájejte na drobné kostičky (brunoise).
  3. V hrnci s tlustým dnem rozehřejte cca 2 lžíce másla a zeleninu na něm zvolna restujte cca 10-15 minut, dokud mírně nezměkne a neztratí ostrou chuť. Měla by být lehce „opečená“.
  4. Přilijte scezený rybí vývar a vařte 10-15 minut, dokud zelenina není na skus měkká (al dente).

3. Příprava a Přidání Jíšky (Zahuštění)

  1. Zatímco se zelenina vaří, připravte jíšku: v menším hrnci nebo na pánvi rozehřejte zbylé máslo (cca 80 g). Přisypte hladkou mouku a za stálého míchání vařte 1-2 minuty do světle zlaté (nebo bílé) jíšky.
  2. Jíšku rychle a důkladně vmíchejte do vroucí polévky. Polévku důkladně promíchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
  3. Vařte polévku za občasného míchání alespoň 20 minut, aby se mouka provařila a polévka ztratila moučnou pachuť.

4. Finální Dochucení a Zjemnění

  1. Do polévky přidejte obrané maso z hlavy a kostí, a také uvařené a nakrájené jikry a mlíčí.
  2. Polévku zjemněte smetanou nebo mlékem. Polévku už nevařte, pouze ji prohřejte.
  3. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou muškátového oříšku.
  4. Těsně před podáváním vmíchejte nasekanou čerstvou petrželku.

5. Krutonky

  1. Rohlíky nebo housky nakrájejte na malé kostičky.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo/sádlo.
  3. Krutonky opékejte do zlatohněda a křupava. Osolte.
  4. Podávejte zvlášť na talířku, aby si je každý mohl přidat do polévky těsně před jídlem (zůstanou tak křupavé).

🌟 Tipy a Triky pro Perfektní Polévku

  • Příprava Hlavy: Nejdůležitější je odstranění žaber. Ty obsahují krev a hořké látky, které by zkazily chuť vývaru. Kapří hlava dodá polévce tu správnou, želatinovou hustotu a sílu.
  • Máslová Jíška: Použijte kvalitní máslo. Množství jíšky regulujte podle toho, jak hustou polévku preferujete. Pro extra krémovost můžete použít jen 70 g mouky, pro hustou klasiku celých 100 g.
  • Zjemnění: Klasická česká rybí polévka se nezjemňuje smetanou. Pokud však chcete modernější, luxusnější a krémovější verzi, smetana ke šlehání (33%) udělá divy.
  • Aromatická Zelenina: Restování zeleniny na másle před zalitím vývarem prohloubí její chuť a zaručí, že polévka nebude chutnat jen po vařené mrkvi.

Dobrou chuť a krásné Vánoce!