Generátor receptů

Potřebujete bleskurychlý recept? Stačí tři rychlé volby: určíte chod, vyberete maso a zvolíte přílohu. Během sekundy dostanete inspiraci, která sedí do vašeho jídelníčku. Zapomeňte na dlouhé hledání – s námi vaříte efektivně a přesně podle vaší chuti.

Párek v rohlíku: Ikonický rychlý pokrm české kuchyně

Publikováno:

Párek v rohlíku, známý spíše pod hovorovým názvem „hot dog z díry“ nebo „v rohlíku“, je esencí českého street foodu. Je to jednoduché, rychlé a hluboce zakořeněné v místní kultuře, sloužící jako záchrana pro spěchající studenty, noční cestovatele i návštěvníky sportovních akcí. I když se zdá být receptura triviální, mistrovství spočívá ve správné kombinaci surovin a dokonalém rozehřátí.

📝 Přehled receptu

KategoriePopis
Příprava5 minut
Vaření10–15 minut
Celkový čas15–20 minut
Porce4
ObtížnostVelmi snadná


🛒 Ingredience (na 4 porce)

Základní suroviny:

  • 4 ks kvalitní libové párky (ideálně vídeňské, debrecínské nebo tenké párky se zvýšeným obsahem masa). Vyhněte se párkům s vysokým obsahem mouky.
  • 4 ks speciální rohlíky na párek v rohlíku (delší, užší, ideálně parní nebo přesnídávkové). Lze použít i klasické rohlíky.
  • Voda na vaření/ohřev párků.

Oblíbené dochucení:

  • Hořčice: Plnotučná hořčice (klasika), Kremžská hořčice (pro milovníky hrubozrnné textury), nebo kečup (zejména pro děti).
  • Volitelné: Křen (čerstvě strouhaný nebo ve sklenici).

Nástroje:

  • Hrnec na vaření párků.
  • Speciální ohřívač rohlíků s hroty (pro autentický zážitek) – pokud není k dispozici, použije se trouba/mikrovlnka.

👩‍🍳 Postup přípravy krok za krokem

Párek v rohlíku má dvě kritické fáze: ohřev párku a přípravu rohlíku.

1. Příprava párků

  1. Vaření / Ohřev: Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody.
  2. Jakmile voda vře, odstavte hrnec z plamene nebo plamen stáhněte na minimum. Párky by se neměly vařit prudkým varem, aby nepraskly a neztratily šťávu.
  3. Vložte párky do horké vody a nechte je prohřát 5–8 minut. Jsou hotové, když jsou uvnitř horké a na dotek pevné.
  4. Udržujte teplé: Párky nechte v teplé vodě až do servírování, pokud je připravujete pro více lidí.

2. Příprava rohlíku (Kritická fáze)

Pro autentický zážitek by měl být rohlík prohřátý a propařený zevnitř.

A) Autentická metoda (s ohřívačem na hroty):

  1. Ohřívač rohlíků zapněte.
  2. Rohlíky napíchněte na kovové hroty a nechte je zevnitř propařovat a prohřívat po dobu 3–5 minut. Teplý párek se bude snadno zasouvat a rohlík se nebude lámat.

B) Domácí metoda (bez hrotového ohřívače):

  1. Vytvoření otvoru: Vezměte rohlík a pomocí držadla vařečkydlouhé lžíce nebo uzkého nože propíchněte rohlík z jednoho konce do druhého, čímž vytvoříte tunel. Dejte pozor, abyste rohlík neprorazili na straně.
  2. Ohřev rohlíku:
    • Trouba: Na 2 minuty vložte tunelové rohlíky do trouby předehřáté na 180∘C, aby byly křupavé zvenku a teplé uvnitř.
    • Mikrovlnná trouba: Krátce, cca 15–20 sekund, ohřejte rohlíky v mikrovlnné troubě.

3. Kompletace a servírování

  1. Omáčka: Vytvořeným otvorem uvnitř rohlíku vytlačte dovnitř dostatečné množství hořčice (nebo kečupu/křenu) po celé délce.
  2. Vložení párku: Opatrně uchopte horký párek a zasuňte ho do rohlíku tak, aby vyčníval asi 1–2 cm na obou koncích.
  3. Podávání: Párek v rohlíku se tradičně podává v ubrousku nebo v jednoduchém papírovém sáčku. Konzumuje se horký, ideálně vestoje.

🧐 Pár triků pro dokonalý párek v rohlíku

  • Párek musí být teplý, ne vařený: Párky se v horké vodě ohřívají a prohřívají, ne vaří. Prudké vaření způsobí praskání obalu a ztrátu chuti.
  • Vnitřní horkost rohlíku: Klíčem k dobrému zážitku je, aby byl rohlík prohřátý zevnitř. Díky tomu se omáčka hezky rozpustí a párek tam snadno vklouzne. Studený rohlík je suchý a láme se.
  • Kvalita párku: Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoduché jídlo, kvalita párku (minimálně 80%−90% masa) se projeví na chuti nejvíce.

📜 Historie a Zajímavosti

Párek v rohlíku se v Československu rozšířil na konci 70. let. Na rozdíl od amerického hot dogu, kde se rohlík rozřízne, český „párek z díry“ klade důraz na minimalistický design, kdy je maso skryto uvnitř prohřáté bagety.

Za popularitou stály snadná dostupnost, nízká cena a rychlost přípravy, kterou si zamilovaly hlavně nádražní bufety a stánky s rychlým občerstvením. Stal se kulturním symbolem rychlého občerstvení ve střední a východní Evropě.