Generátor receptů

Potřebujete bleskurychlý recept? Stačí tři rychlé volby: určíte chod, vyberete maso a zvolíte přílohu. Během sekundy dostanete inspiraci, která sedí do vašeho jídelníčku. Zapomeňte na dlouhé hledání – s námi vaříte efektivně a přesně podle vaší chuti.

Bavorské vdolky: Smažená kynutá tradice s tvarohem a šlehačkou

Publikováno:

Bavorské vdolky (nebo také vdolky se šlehačkou a tvarohem) jsou klasickým a milovaným pokladem české a bavorské kuchyně. Jedná se o smažené kynuté placky, které se na rozdíl od klasických koblih nesmaží do horkého oleje celé, ale jsou uprostřed lehce promáčknuté. Tradičně se podávají bohatě potřené povidly, tvarohovým krémem a zakončené hromadou nadýchané šlehačky.

Přestože se jedná o kynuté těsto, jejich příprava je poměrně jednoduchá a výsledek – nadýchané, voňavé a vláčné vdolky – stojí za to.

📝 Přehled receptu

KategoriePopis
Příprava těsta20 minut
Kynutí60–90 minut
Smažení15–20 minut
Celkový čascca 2 hodiny
Porce12–15 vdolků
ObtížnostStřední (práce s kynutým těstem)

🛒 Ingredience

I. Na kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka (plnotučného, vlažného)
  • 50 g krystalového cukru
  • 50 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
  • 2 ks žloutků (velikost L)
  • Špetka soli
  • 1 lžička rumu (pomáhá omezit nasáknutí vdolků tukem při smažení)
  • Kůra z 1/2 citronu (chemicky neošetřeného)

II. Na smažení:

  • 500 ml oleje nebo sádla na smažení (nebo dle potřeby)

III. Na dokončení a obložení:

  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce (ideálně tučný)
  • 3 polévkové lžíce moučkového cukru (na oslazení tvarohu)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 2 lžíce povidel (švestková, ideálně domácí)
  • Volitelně: Mletá skořice na posypání

👩‍🍳 Podrobný postup přípravy

1. Příprava kvásku

  1. Do menší misky nalijte vlažné mléko (nesmí být horké).
  2. Přidejte lžičku cukru a rozdrobené droždí.
  3. Zlehka promíchejte a nechte na teplém místě stát cca 10–15 minut, dokud kvásek nevzejde – na povrchu by se měla vytvořit bohatá pěna.

2. Zadělání těsta

  1. Do velké mísy (nebo mísy kuchyňského robota) prosejte hladkou mouku se špetkou soli.
  2. Uprostřed udělejte důlek a vlijte vzešlý kvásek.
  3. Přidejte zbylý cukržloutky, nastrouhanou citronovou kůrurum a zchladlé rozpuštěné máslo.
  4. Pomocí robota s hnětacím hákem nebo ručně vypracujte hladké, vláčné a nelepivé těsto. Hněte alespoň 10–15 minut, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn mísy. Dobře prohnětené těsto je klíčem k nadýchaným vdolkům.

3. Kynutí

  1. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou.
  2. Nechte kynout na teplém místě (ideálně při teplotě cca 30 ∘C) po dobu 60–90 minut, dokud těsto zdvojnásobí svůj objem.

4. Tvarování vdolků

  1. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu.
  2. Těsto jemně prohněťte a rozdělte na menší kousky (asi 60–70 g na jeden vdolek). Mělo by vám vyjít 12–15 ks.
  3. Z každého kousku vyválejte (nebo rukou vytvarujte) menší, asi 1,5 cm silnou kulatou placku.
  4. Vdolky nechte na plechu pokrytém pečicím papírem pod utěrkou kynout dalších 15–20 minut. Tato druhá fáze kynutí je důležitá pro jejich finální nadýchanost.

5. Smažení

  1. Ve větší pánvi nebo fritovacím hrnci rozehřejte olej nebo sádlo (cca 2−3 cm vrstva) na střední teplotu (příliš horký tuk spálí povrch, ale nepropeče střed).
  2. Klíčový krok: Těsně před vložením do horkého tuku udělejte do středu každého vdolku prstem důlek.
  3. Vdolky vkládejte do tuku důlkem dolů.
  4. Smažte pod pokličkou (pokud to pánev umožňuje) asi 1–2 minuty dozlatova. Poklička pomáhá vytvořit páru, která vdolek zvedne a udělá ho nadýchanějším.
  5. Otočte, sejměte pokličku a dosmažte z druhé strany (další 1–2 minuty) do zlatohnědé barvy.
  6. Usmažené vdolky vyjměte a odložte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se zbavily přebytečného tuku.

6. Dokončení a servírování

  1. Připravte tvaroh: Měkký tvaroh smíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem.
  2. Ušlehejte šlehačku: Smetanu ke šlehání ušlehejte dotuha.
  3. Teplé nebo vlažné vdolky potřete povidly (do důlku).
  4. Přidejte lžíci tvarohového krému.
  5. Na závěr vdolek bohatě ozdobte šlehačkou a posypte mletou skořicí.

💡 Tipy pro dokonalé vdolky

  • Teplota surovin: Všechny suroviny, zejména mléko, máslo a žloutky, by měly mít pokojovou teplotu.
  • Rum: Rum v těstě zabraňuje nadměrnému nasáknutí vdolků tukem.
  • Tvarování a kynutí: Vdolky tvarujte opatrně, abyste nevyhnali všechen vzduch. Doba druhého kynutí (po vytvarování) je zásadní!
  • Tuk na smažení: Smažte ve vrstvě tuku, nikoli jen lehce potřené. Tuk by měl mít optimální teplotu – pokud se kolem vdolku tvoří bublinky, ale tuk nekouří, je to správně.

Přeji dobrou chuť! Tyto vdolky jsou nejlepší čerstvé a teplé.