Buchtičky se šodó (někdy zvané i „šodó“) jsou jedním z nejoblíbenějších sladkých pokrmů české kuchyně. Jedná se o malé, nadýchané kynuté buchtičky (často pečené vcelku a rozdělené až po upečení) podávané s hladkým, teplým vanilkovým krémem, který se označuje jako „šodó“ (z francouzského chaud – teplý/horký).
Tento recept vás provede krok za krokem přípravou jak dokonalých kynutých buchtiček, tak i sametového vanilkového šodó.
I. 🥐 Receptura na Buchtičky
Buchtičky jsou v podstatě velmi malé kynuté koláčky, které se pečou v máslem vymazané formě, aby byly po stranách krásně měkké a vláčné.
Potřebné Ingredience (na cca 4-6 porcí):
| Kategorie | Ingredience | Množství | Poznámka |
| Těsto | Hladká mouka | 500 g | Nejlépe speciální na kynutá těsta. |
| Mléko | 250 ml | Vlažné (ne horké!) | |
| Cukr krystal | 80 g | ||
| Čerstvé droždí | 20 g | (cca půl kostky) | |
| Máslo | 80 g | Rozpuštěné, ale zchladlé. | |
| Vejce | 1 ks | Velikost L. | |
| Špetka soli | 1 sˇpetka | ||
| Citrónová kůra | 1 lzˇicˇka | Nastrouhaná, nejlépe z chemicky neošetřeného citronu. | |
| Na potření | Rozpuštěné máslo | 50 g | Na potírání těsta před pečením. |
Postup Přípravy Buchtiček:
- Příprava kvásku:
- Do menší misky nalijte asi 100 ml vlažného mléka.
- Přidejte lžičku cukru a rozdrobené droždí.
- Lehce promíchejte a nechte na teplém místě 10−15 minut vzejít kvásek (vytvoří se pěna).
- Zadělání těsta:
- Do velké mísy prosejte mouku se solí.
- Přidejte zbylý cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a vejce.
- Přilijte vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko a nakonec rozpuštěné (ale ne horké) máslo.
- Vypracujte hladké a pružné těsto. Můžete použít kuchyňský robot s hnětacím hákem (cca 10 minut hnětení). Těsto se musí odlepovat od stěn mísy.
- První kynutí:
- Těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 45−60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování buchtiček:
- Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu.
- Těsto rozválejte na plát silný asi 1−1,5 cm.
- Pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na malé čtverečky (cca 3×3 cm). Velikost závisí na preferenci, ale měly by být „jednohubkové“.
- Potírání a skládání:
- Pekáček nebo zapékací mísu vymažte dostatečným množstvím másla.
- Připravte si rozpuštěné máslo na potírání.
- Každý čtvereček těsta namočte ze všech stran v rozpuštěném másle a skládejte je těsně vedle sebe do připraveného pekáčku. Namáčení zajistí, že se buchtičky po upečení snadno oddělí.
- Druhé kynutí a pečení:
- Připravené buchtičky v pekáčku nechte ještě 15 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Pečte 20−25 minut dozlatova. Povrch by měl být pěkně zlatavý, ale vnitřek nadýchaný.
II. 🍯 Vanilkové Šodó (Základní Krém)
Vanilkové šodó je lehký, teplý krém, který svou konzistencí připomíná řidší pudink nebo custard.
Potřebné Ingredience:
| Ingredience | Množství | Poznámka |
| Mléko | 500 ml | Plnotučné. |
| Žloutky | 3 ks | Použijte jen žloutky (bílky si schovejte na sníh). |
| Cukr krystal | 70 g | Dle chuti. |
| Vanilka | 1 vanilkovyˊ lusk | Nebo 1−2 lzˇicˇky kvalitního vanilkového extraktu. |
| Kukuřičný škrob | 1 lzˇıˊce | Pro zahuštění. |
Postup Přípravy Šodó:
- Příprava vanilky:
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože vyškrábněte semínka.
- Základ krému:
- Do středního hrnce nalijte 400 ml mléka, přidejte vyškrábaná semínka i prázdný lusk a přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, ihned odstavte z plotny.
- Příprava žloutků:
- Ve vedlejší misce vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé, husté pěny (tzv. Zabaione efekt).
- Ve zbylých 100 ml studeného mléka rozmíchejte kukuřičný škrob. Přilijte ho ke žloutkové směsi a promíchejte.
- Tepelná úprava:
- Z horkého mléka vyndejte vanilkový lusk.
- Za stálého a rychlého šlehání vlijte horké mléko (tenkým pramínkem) do žloutkové směsi. Tím směs temperujete (předehřejete) a zabráníte sražení žloutků.
- Směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání na mírném ohni (nebo ve vodní lázni, aby se nepřipálila) zahřívejte, dokud nezhoustne do konzistence řidšího krému. Nesmějte ji nechat projít varem!
- Dokončení:
- Hotové šodó by mělo být hladké a mít konzistenci hustší smetany.
- Nechte ho na okraji plotny teplé, dokud se buchtičky neopečou. Pokud krém moc zhoustne, zřeďte ho trochou teplého mléka.
III. 🍽️ Servírování
- Upečené buchtičky nechte 5 minut zchladnout.
- Pocukrujte je. Poté je nožem opatrně rozřízněte a oddělte jednotlivé kousky.
- Na hluboký talíř nandejte 5−6 teplých buchtiček.
- Bohatě je přelijte teplým vanilkovým šodó.
- Podávejte ihned, dokud jsou buchtičky i krém teplé.
- Pro vylepšení můžete krém posypat skořicí nebo ozdobit čerstvým ovocem.
Dobrou chuť!