Generátor receptů

Potřebujete bleskurychlý recept? Stačí tři rychlé volby: určíte chod, vyberete maso a zvolíte přílohu. Během sekundy dostanete inspiraci, která sedí do vašeho jídelníčku. Zapomeňte na dlouhé hledání – s námi vaříte efektivně a přesně podle vaší chuti.

Svíčková na smetaně: Královna České kuchyně

Publikováno:

Svíčková na smetaně je bezpochyby jedním z pilířů české národní kuchyně. Nejedná se jen o pokrm, ale o kulinářský zážitek, který v sobě snoubí jemnost hovězího masa, bohatou, krémovou omáčku a nadýchané houskové knedlíky. Tento recept vyžaduje trpělivost a péči, ale výsledek stojí za každou minutu strávenou u plotny. Připravte se na to, že s tímto podrobným návodem zazáříte.


I. 🥩 Suroviny: Co Budeme Potřebovat

Pro přípravu 6-8 porcí potřebujeme následující:

A. Maso

  • 1 – 1,5 kg hovězího masa (nejlépe pravá hovězí svíčková – pro luxusní variantu, nebo libová zadní, např. válečekfalešná svíčkováhovězí pečeně pro běžnou přípravu)
  • 200 g slaniny (špek) na špikování (nakrájená na hranolky)

B. Kořenová Zelenina (Základ Omáčky)

  • 500 g mrkve
  • 300 g petržele
  • 300 g celeru
  • 1 velká cibule

C. Koření a Dochucení

  • 3 bobkové listy
  • 8-10 kuliček nového koření
  • 10-15 kuliček černého pepře
  • 1-2 lžičky tymiánu (nejlépe čerstvého)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1-2 lžíce octa (vinného nebo kvasného lihového)
  • 1-2 lžíce cukru (krystalového)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Olej nebo máslo na opékání

D. Zahuštění a Zjemnění

  • 500 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
  • Hladká mouka (pro zahuštění) nebo jíška (pokud nezahušťujeme smetanou)

II. 🔪 Postup Přípravy Svíčkové

Následujte tyto kroky pro dokonalý výsledek.

Krok 1: Příprava Masa a Špikování

  1. Očistěte maso: Omyjte hovězí maso a osušte. Odstraňte případné tučné nebo blanité části.
  2. Našpikujte: Pomocí špikovací jehly nebo ostrého nože vytvořte v mase otvory, do kterých vtlačíte hranolky slaniny. Špikování dodá masu šťávu a chuť.
  3. Opepřete a osolte: Maso ze všech stran důkladně osolte a opepřete.
  4. Zatáhněte maso: Ve velkém hrnci nebo pekáči rozpalte olej nebo máslo a maso ze všech stran prudce opečte(zatáhněte), aby se uvnitř udržela šťáva. Vyjměte maso a odložte stranou.

Krok 2: Příprava Zeleninového Základu

  1. Nakrájejte zeleninu: Mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na větší kostky nebo plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.
  2. Orestujte: Do hrnce, kde se opékalo maso, přidejte máslo (pokud je potřeba) a všechnu kořenovou zeleninu a cibuli. Opékejte na středním plameni, dokud zelenina nezačne karamelizovat a lehce hnědnout (cca 10-15 minut). To je klíčové pro barvu a hloubku chuti.
  3. Dochuťte základ: Zasypte zeleninu cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte lžíci hořčice, promíchejte a krátce orestujte. Vlijte ocet, nechte odpařit a podlijte trochou vody nebo vývaru, aby se odvařily přípečky ze dna (deglazování).
  4. Přidejte koření: Vložte bobkové listy, nové koření, kuličky pepře a tymián.

Krok 3: Dušení Masa

  1. Vložte maso zpět: Vraťte opečené maso do hrnce k zeleninovému základu.
  2. Podlijte: Podlijte hovězím vývarem (nebo vodou) tak, aby bylo maso zhruba do dvou třetin ponořené.
  3. Duste: Přiveďte k varu, přikryjte poklicí a duste na mírném plameni, dokud maso nezměkne. To trvá obvykle 2,5 až 3,5 hodiny. Můžete také péct v troubě při 160 °C.
  4. Otestujte měkkost: Maso je hotové, když jde snadno propíchnout vidličkou nebo rozdělit.

Krok 4: Dokončení Omáčky

  1. Vyjměte maso a koření: Měkké maso vyjměte a udržujte v teple. Odstraňte všechno celé koření (bobkový list, nové koření, kuličky pepře).
  2. Rozmixujte základ: Zeleninu i s vývarem (šťávou) rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
  3. Protřete (volitelné): Pro extra sametovou omáčku můžete rozmixovaný základ ještě propasírovat přes jemné síto.
  4. Zjemněte smetanou: Vlijte smetanu. Pokud je omáčka málo hustá, můžete ji ještě zahustit rozkvedlanou hladkou moukou v troše vody nebo mléka, případně hotovou jíškou.
  5. Dovařte a dochuťte: Omáčku přiveďte k varu a vařte cca 5 minut. Konečně dochuťte solí a cukrem, případně ještě pár kapkami octa nebo citronové šťávy pro vyvážení. Omáčka by měla být sladko-kyselá a lehce slaná.

III. 🍚 Knedlíky a Servírování

Tradičně se svíčková podává s houskovými knedlíky, ale někteří preferují i karlovarské.

A. Houskové Knedlíky (Zkrácený Recept)

  1. Zahřejte 500 g hrubé mouky s 1 vejcem200 ml mléka1 lžičkou soli a čtvrtinou kostky droždí (nebo s kypřícím práškem).
  2. Přidejte na kostičky nakrájenou, den starou, housku/rohlíky (cca 3 ks).
  3. Vypracujte hladké těsto, nechte v teple vykynout (cca 45 minut).
  4. Vytvarujte 2-3 šišky a vařte v osolené vodě nebo v páře 20-25 minut (v polovině vaření otočte).
  5. Po vyjmutí z vody knedlíky ihned propíchejte vidličkou (pro odchod páry) a nakrájejte nití nebo ostrým nožem.

B. Servírování: Tradiční Ozdoba

  1. Nakrájejte maso: Měkké hovězí maso nakrájejte na plátky proti vláknu.
  2. Nalijte omáčku: Na talíř položte 2-3 plátky knedlíků a přelijte je bohatě horkou omáčkou.
  3. Přidejte maso: Na knedlíky nebo vedle nich položte plátek masa.
  4. Ozdoba: Tradiční svíčková se zdobí lžičkou šlehačky (kysané, nebo vyšlehané sladké) a brusinkami(kompotovanými) na šlehačce. Plátek citronu je také obvyklý.

IV. 💡 Tipy Královny Kuchyně

  • Zelenina je základ: Nešetřete na zelenině a dejte si záležet na jejím důkladném orestování a karamelizaci. To je nejdůležitější krok pro chuť omáčky.
  • Špikovací slanina: Použijte slaninu z libovějšího boku, ne příliš tučnou.
  • Konzistence Omáčky: Omáčka by měla být krémová, ale ne příliš hustá. Pokud se vám zdá příliš hustá po zahuštění smetanou, přidejte trochu vývaru.
  • Odpočinek Masa: Po vyndání z trouby/sporáku nechte maso 10-15 minut odpočinout zakryté, než ho nakrájíte. Zůstane tak šťavnatější.

Dobrou chuť! Ať vám Svíčková chutná!